De Karel Doorman
De Karel Doorman

De Karel Doorman Rotterdam

De Karel Doorman

Oplevering: 2014:
Hoe ziet restauratie en nieuwbouw op een en dezelfde plek er uit? De Karel Doorman is hier het voorbeeld van. Bovenop het uit 1948 daterende winkelgebouw Ter Meulen is een uitzonderlijk lichte bouwconstructies van hout en staal gebouwd. De Karel Doorman is geboren. Ruim 70 meter hoog, 114 appartementen en een parkeergarage in het centrum van Rotterdam aan de Karel Doormanstraat.

Beschutte daktuin

De bestaande bouw leende zich er voor om hieriop direct de nieuwbouw te plaatsen. Hiervoor was het nodig om extra draagvermogen vrij te maken en tegelijkertijd gebruik te maken van de licht constructie. Bij vergelijkbare appartementsgebouwen wordt vijf maal zwaarder materiaal gebruikt.

Kenmerkend voor het complex zijn de twee torens bestaande uit zes en negen woonlagen. Tussen de twee torens bevindt een beschutte daktuin. De galerijen en loggia's vallen nauwelijks op. Dit komt door het gebruik van de gehard glazen platen.

Duurzaam bouwproject

Het bouwen op bestaande bouw wordt 'optoppen' genoemd. Hierdoor werd de sloop en afvoer van 15.000 ton beton voorkomen. Behalve deze duurzame oplossing is er ook gebruik gemaakt van recyclebare bouwmaterialen. De woningen zijn aangesloten op stadsverwarming en woningen worden door de galerijen en loggia's beschermd tegen opwarming door zonnestraling.