Noorderlicht
Noorderlicht

Noorderlicht Rotterdam

Appartementen en bedrijfsruimte

Oplevering: 2002
Het Noorderlichtcemplex telt 213 appartementen en kantoren op het Noordereiland in Rotterdam. 

Het Noordereiland is ontstaan door het graven van de Koningshaven (1871-1874). Eind negentiende eeuw werd het kunstmatige eiland bebouwd volgens een stratenplan van Stieltjes, de architect van de Rotterdamsche Handelsvereeniging. 

Architectonisch uniek

Op het Burgemeester Hoffmanplein staat een monument voor Stieltjes. De westelijke en oostelijke punt werden tijdens het bombardement verwoest. De aanleg van de Willemsbrug (1981) en de spoortunnel (1993) sloegen een bres dwars door het eiland. Ten oosten van de aanlanding van de Willemsbrug is op het voormalige bedrijventerrein van drukkerij Hofmans een woningbouwcomplex gerealiseerd. Het wijkt architectonisch sterk af van het tijdens de stadsvernieuwingsperiode gerealiseerde Koopvaardijhof aan het Antwerpse Hoofd.

Historische plek

De plek waar de gloeilamp vandaan komt. Dit is waar het Noorderlichtcomplex staat. De plaquette De Kothinsky is hier nog een herinnering aan, bekijk het volledig verhaal op de website van De Kothinsky. Hier staat het volledige historische onderzoek van beeldend kunstenaar Harry Sengers.