De Waterstadtoren
De Waterstadtoren

De Waterstadtoren Rotterdam

Waterstadtoren

Oplevering: 2004
De Waterstadtoren staat met een hoogte van 109 meter in de top 10 van de hoogste gebouwen in Rotterdam. De Waterstadtoren is in juli 2004 opgeleverd, het complex telt 36 etages met in totaal 168 appartementen. Daarnaast is er in de onderbouw plek aanwezig voor 3500 m² aan kantoorunits. Het complex beschikt over een inpandige parkeergarage over 4 lagen.  Door de scheiding van de woon- en werkruimtes met eigen entrees, trappen en liften biedt het complex optimaal wooncomfort. Ontworpen door HM architecten is de Waterstadtoren een indrukwekkend middelpunt in de hoogbouw die dwars door het stadscentrum loopt.

Sterk staaltje Rotterdam

Het Wijnhavenkwartier en omgeving is een mooie mix van oud en nieuw. Dit gebied ademt historie met Rijksmonumenten zoals het Schielandhuis, de Willem de Kooning Academie en Nederlands eerste wolkenkrabber het Witte Huis. Maar ook liefhebbers van moderne architectuur vervelen zich niet. De Kubuswoningen, station Blaak, de bibliotheek, de Erasmusbrug en straks de Markthal: stuk voor stuk sterke staaltjes van de Rotterdamse kijk op bouwen.

Wijnhaveneiland, typisch Rotterdams

Tussen het centrum van Rotterdam en de Maas ligt het Wijnhaveneiland.
Het relatief kleine, driehoekige eiland is in zijn opzet een typisch Rotterdamse buurt: er is een heldere structuur van straten en bouwblokken, met een ingetogen wederopbouwarchitectuur. Om het gebruikspotentieel van de centrale locatie als woonmilieu beter te benutten, werd in de afgelopen jaren een aan Manhattan refererende verdichting gerealiseerd. De bestaande bebouwingsstructuur vormde daarbij de basis.

 

Dynamisch transformatiemodel

KCAP Architects & Planners paste hierbij een bijzondere ontwikkelingsstrategie toe: een dynamisch transformatiemodel dat de ontwikkeling van hoogbouw mogelijk maakt, zonder vaststelling van een stedenbouwkundig plan. Door middel van strakke regels worden de gewenste kwaliteiten gewaarborgd, zoals voldoende daglichttoetreding, uitzicht over de Maas en de slankheid van de torens. De typisch Rotterdamse buurt werd hierdoor een succesvol voorbeeld van op regels gebaseerde planning, met een concentratie van hoogbouw die uniek is voor Europese steden.